Your search results

Имотите на цена над 100 хил. евро вече са масови в София

Публикувано от ivaylordgroup за януари 25, 2019
| 0

През 2018 г. имотите на цена над 100 хил. евро са се превърнали в масови сделки на пазара в София. Това показват данните.

Техният дял е 35% от всички осъществени сделки в столицата, като по-голям е делът на продажбите само в ценовия сегмент между 70 хил. и 100 хил. евро – 38%. Сделките в диапазона между 50 хил. и 70 хил. евро са намалели до 18% през 2018 г. спрямо 25% година по-рано. Покупките на имоти между 30 хил. и 50 хил. евро са имали дял от около 5%, а сделките под 30 хил. евро са били още по-малко, като тенденцията е да отпаднат като значим дял от пазара, сочат данните .

Психологическата граница на „скъпия“ имот беше премината – преди това беше жилище за повече от 100 хил. евро, но през последните 12 месеца този имот се превърна в стандартен и масов за столицата

Купувачите са предимно млади семейства на възраст между 30 и 35 години, с едно или две деца и стабилни доходи, които са над средните в София, търсещи тристайно жилище за собствено ползване.

Гаражните и сервизните помещения са били сред ключовите елементи, търсени от купувачите, като липсата им може да откаже купувача от даден имот, тъй като създава сериозни битови неудобства.

През 2018 г. цените на жилищата в София са отбелязали ръст от 9,5% на годишна база, сочат данните. Основни фактори са били повишените цени в квартали като Лозенец, Изток и Изгрев, Иван Вазов, Център и Яворов.

„Не очаквам драстични промени на пазара през първите шест месеца на тази година нито по отношение на цените, нито в активността на купувачите. След годините на ръст на пазара нормално е да настъпи успокоение“, каза Атанасова.

Ръстът на сделките на годишна база достига около 7%, сочат данните.  „Данните на Агенцията по вписванията показват идентичен брой сделки за 2018 и 2017 година. В същото време традиционно силното четвърто тримесечие този път не се отличи с висока активност при нас, а в Агенцията по вписванията отчитат дори спад. Това може да се дължи от една страна на покупките на имоти без разрешение за ползване, които ще бъдат вписани тепърва, но е много вероятно да е индикатор за задържане на активността”, смята Атанасова.

По думите ѝ новото строителство е съществен фактор на пазара на недвижими имоти в столицата. „Новите проекти се развиват активно и започват да задоволяват натрупалия се през последните години глад за по-качествени жилища. Това обуславя постепенното балансиране на пазара и удължаването на периода за сключване на сделка. Това наред с очакванията за по-високи лихви от средата на 2019 г., забавянето на икономиката в Европа и големите обеми ново строителство ще доведе до задържане на активността, а може би дори и лек спад още през първото полугодие”, каза Атанасова.

През миналата година около 40% от покупките са били осъществени без отстъпка – това са имоти, чиято първоначална стойност е била обявена разумно и е била съобразена с пазарните условия. В същото време над 10% от имотите са били продадени с отстъпка в размер на над 10 хил. евро.

Данните сочат, че ипотечното кредитиране е нараснало значително и през 2018 г., а плащанията в брой намаляват от 53% през 2017 г. на 44% миналата година. В същото време финансирането между 81% и 90% от сделката заема все по-съществен дял

Сравняване на обяви