Your search results

България отпадна от топ 10 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

Публикувано от ivaylordgroup за септември 15, 2018
| 0

България излиза от топ 10 на жилищните пазари с най-бърз ръст на цените в света, заемайки 12-о място в Глобалния индекс на цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие на годината. В индекса са включени 57 страни и територии.

Цените на жилищата у нас през вторите три месеца на 2018 г. са нараснали с 8,2% на годишна основа и с 3,6% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. Спрямо първото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са се повишили с 1,6%. Страната ни слиза с пет позиции надолу спрямо класацията от първото тримесечие, когато заемаше седмо място в индекса на Knight Frank, но все пак остава в „червената зона“, където попадат най-бързо растящите пазари в света. България се нарежда непосредствено след Хърватия и преди Чехия и Колумбия.

През второто тримесечие Малта изпреварва Хонконг и оглавява индекса на Knight Frank. Според данните на Малтийската централна банка цените на жилищата в страната са нараснали с близо 17% на годишна основа и с 9,4% спрямо последното тримесечие на миналата година. На тримесечна основа ръстът на цените е 3,6%. Ограниченото предлагане наред със силната икономика, която постигна ръст от 6,6% през 2017 г., и процъфтяващата технологична индустрия тласкат търсенето нагоре.

Хонконг заема второ място с ръст на цените на жилищата с 15,9% на годишна основа и с 10,4% на шестмесечна основа. Спрямо първото тримесечие те са нараснали с 5,2%. Knight Frank прогнозира охлаждане на пазара в града в идните месеци заради растящите лихви по ипотеките. Третото място е за Латвия с годишен ръст на цените на жилищата от 13,7% и 7,5% спрямо последното тримесечие на миналата година и спрямо първото тримесечие на тази година.

Десетката се допълва от Словения, Унгария, Ирландия, Турция, Мексико, Сингапур и Холандия.

Украйна остава най-слабият жилищен пазар в света с годишен спад на цените от 4,5% през второто тримесечие, въпреки че спрямо първите три месеца отбелязва скромен ръст от 0,7%. Десетката на най-слабите жилищни пазари в света се допълва от Перу, Саудитска Арабия, Бразилия, Италия, Финландия, Израел, Швеция, Мароко и Гърция.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва второто тримесечие на 2018 г. с ръст от 4,7% на годишна база, което е най-бавният годишен растеж от третото тримесечие на 2016 г. За сравнение, през първото тримесечие той беше на ниво от 4,8%.

Само седем страни и територии, включени в изследването на Knight Frank, или 12%, са регистрирали спад на цените на годишна основа, а нито един пазар не е отбелязал двуцифрено понижаване на цените на жилищата в последните шест тримесечия.

В същото време в страните, които отбелязват ръст на цените на жилищата, той е по-умерен в сравнение с последните тримесечия. Knight Frank предупреждава, че растящите лихви по ипотеките, несигурната политическа и икономическа обстановка и настоящата нестабилност на някои пазари вероятно ще ограничат търсенето.

В същото време Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се превръща в регион на силен растеж, като в Латвия, Словения и Унгария цените на жилищата са се ускорили с между 12% и 14% на годишна основа до юни. Регионът като цяло регистрира ръст на цените от 8% спрямо 5,1% за останалата част от Европа за второто тримесечие на годишна база. Силното представяне на ЦИЕ се обяснява със засилването на икономиките на страните, повишаването на заетостта и по-голямата наличност на нисколихвени ипотечни кредити.

С наближаването на десетгодишнината от фалита на Lehman Brothers на 15 септември поглед към цените на жилищата през този период показва, че в 12 от 57-те изследвани страни те все още са под нивото им от третото тримесечие на 2008 г., включително в Испания, Италия, Гърция и Русия.

Източник : investor.bg

Сравняване на обяви