Your search results

България е седма в ЕС по месечен ръст на строителството през юли

Публикувано от ivaylordgroup за септември 25, 2018
| 0

В същото време страната ни е втора по най-слаб годишен растеж на строителната продукция, сочат данни на Евростат

През юли ръстът на строителната продукция в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) на месечна основа се забавя до ниво от съответно 0,3% и 0,4%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение през юни строителната продукция отбеляза ръст на месечна основа от 0,7% в еврозоната и 1% в ЕС.

На годишна основа продукцията в сектор строителство е нараснала с 2,6% в еврозоната и с 3,9% в ЕС.

Ръстът с 0,3% на строителната продукция в еврозоната през юли спрямо юни се дължи на увеличаването на сградното строителство, докато гражданското и инженерното строителство е намаляло с 4,4%.

В ЕС повишението от 0,4% също се дължи на ускоряването на сградното строителство с 1,7%, докато гражданското и инженерното строителство отчита спад от 3,9%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям ръст на произведената строителна продукция е отчетен в Словения (+7.0%), Унгария (+4.6%) и Словакия (+3.8%). Най-голям спад се наблюдава в Румъния (-9.1%), Франция (-1.8%) и Полша (-1.0%). Припомняме, че през юли строителната продукция в България се върна към растеж от 1,5% на месечна основа след спада от 0,5% през юни. Това поставя страната ни на седмо място сред страните членки на ЕС, за които има данни.

Ръстът на строителната продукция в еврозоната от 2,6% на годишна основа също се дължи на сградното строителство, което е нараснало с 4%, докато при гражданското и инженерното строителство се отчита спад от 1,6%. В ЕС ръстът от 3,9% се дължи на ускоряването на сградното строителство с 4,3%, а гражданското и инженерното строителство е отбелязало ръст от 2,1%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям ръст на строителната продукция на годишна основа отбелязват Унгария (+38.0%), Словения (+26.3%) и Полша (+16.6%). Двуцифрен растеж постига и Чехия (+14,2%). Спад е отчетен в Румъния (-17.4%) и Испания (-4.1%), а България е на второ място по най-слаб годишен ръст на строителната продукция от 1%, като изпреварва само Франция (+0,4%).

Източник : investor.bg

Сравняване на обяви